Ochranná dusíkatá atmosféra

JIHOČESKÉ BRAMBŮRKY JSOU BALENÉ V OCHRANNÉ DUSÍKATÉ ATMOSFÉŘE.
Ochranná dusíkatá atmosféra je specifické prostředí, které nemá vliv na chuť, vzhled a složení balené potraviny. Slouží především k vytěsnění kyslíku z balení a nahrazení inertním plynem. Díky eliminaci kyslíku z balení ochranná atmosféra výrazně snižuje oxidaci, prodlužuje trvanlivost a chrání před pomačkáním lupínků. Delší minimální trvanlivost znamená i nižší množství potravinového odpadu.
Dusík je základní a všudypřítomný prvek, který tvoří hlavní složku zemské atmosféry (cca 78 %). Jedná se o bezbarvý plyn bez chuti a bez zápachu a je za běžných podmínek inertní (nereaktivní) a pro vytvoření ochranné atmosféry je tedy ideální volbou. Dusík patří mezi biogenní prvky, které jsou základními stavebními kameny živé hmoty.
Proč se při balení používá ochranná dusíkatá atmosféra?
- Zabraňuje oxidaci.
- Minimalizuje vliv vlhkosti.
- Prodlužuje trvanlivost a kvalitu výrobků.
- Snižuje potravinový odpad.
- Má bakteriostatický a fungicidní účinek.
- Ochrana před mikroorganismy: prostředí bez kyslíku ztěžuje možný růst aerobních mikroorganismů.