Ochranná dusíkatá atmosféra

Ochranná dusíkatá atmosféra

JIHOČESKÉ BRAMBŮRKY JSOU BALENÉ V OCHRANNÉ DUSÍKATÉ ATMOSFÉŘE.

 

Ochranná dusíkatá atmosféra je specifické prostředí, které nemá vliv na chuť, vzhled a složení balené potraviny. Slouží především k vytěsnění kyslíku z balení a nahrazení inertním plynem. Díky eliminaci kyslíku z balení ochranná atmosféra výrazně snižuje oxidaci, prodlužuje trvanlivost a chrání před pomačkáním lupínků. Delší minimální trvanlivost znamená i nižší množství potravinového odpadu.

Dusík je základní a všudypřítomný prvek, který tvoří hlavní složku zemské atmosféry (cca 78 %). Jedná se o bezbarvý plyn bez chuti a bez zápachu a je za běžných podmínek inertní (nereaktivní) a pro vytvoření ochranné atmosféry je tedy ideální volbou. Dusík patří mezi biogenní prvky, které jsou základními stavebními kameny živé hmoty.

Proč se při balení používá ochranná dusíkatá atmosféra?

  1. Zabraňuje oxidaci.
  2. Minimalizuje vliv vlhkosti.
  3. Prodlužuje trvanlivost a kvalitu výrobků.
  4. Snižuje potravinový odpad.
  5. Má bakteriostatický a fungicidní účinek.
  6. Ochrana před mikroorganismy: prostředí bez kyslíku ztěžuje možný růst aerobních mikroorganismů.